ARCHIEF 2020 | luidschema's, foto's en video's

Luidingen

Gebeurtenissen op datum

29 september Viering Sint Michaëlsdag

12 september Open Monumentendag

Zaterdag 12 september is het weer Open Monumentendag. Uiteraard staat de Onze Lieve Vrouwetoren ook op de lijst van belangrijke monumenten in Zwolle. Onderdeel zijn de luidklokken die bij diverse gelegenheden geluid worden door de leden van het klokkenluidersgilde. De video laat zien hoe zij te werk gaan.

Zaterdag zullen alle vier de klokken te beluisteren zijn: om 10:00, 13:00 en 16:00 uur. Beklimming van de toren is helaas niet mogelijk vanwege het gevaar van besmetting met het Coronavirus in de nauwe ruimtes.

6 januari: luiding ter herdenking van verzetsdaad

“Die met Gods klokken schiet, die wint de oorlog niet”

Op 6 januari om 16.00 uur gaat het Zwols Klokkenluidersgilde luiden ter gelegenheid van de herdenking van het feit dat men op die dag een schip, geladen met 226 kerkklokken, voor Urk vast heeft laten lopen. Door sabotage werd het schip vervolgens, bij een poging het vlot te trekken, zó beschadigd dat het definitief niet verder kon. Daarmee werd voorkomen dat de (geroofde) klokken in opdracht van de Nazi’s naar Duitsland werden gebracht waar ze zouden worden omgesmolten tot wapentuig.
Wij nodigen ook al onze collega-klokkenluiders uit om deze moedige daad te gedenken door op 6 januari om 16.00 uur deze luiding uit te voeren.

Voor uitgebreide informatie:
urkinoorlogstijd.nl
katwijkinoorlog.nl
lijst-klokkenschip.pdf

Overige gebeurtenissen