ARCHIEF 2023 | luidschema's, foto's en video's

Luidingen

Gebeurtenissen op datum

25 juli | Herdenking sterfdag Thomas a Kempis

Op 25 juli werd er geluid vanwege de sterfdag van Thomas a Kempis (25 juli 1471). Naast het luiden van de Maria- en de Christoffelklok in de Zwolse Peperbus werd er vanaf het dak van het Zwolse Thomas a Kempis College na lange tijd ook weer geluid met de Mariaklok uit 1960 (gieter: Petit en Fritsen). Vanwege het ontbreken van een luidtouw moest er een beetje geïmproviseerd worden. Maar wij van het Zwols klokkenluidersgilde vinden het erg fijn dat de conciërge en de schoolleiding spontaan bereid waren om het dak op te klimmen. Waarvoor onze grote dank.

Ook dank aan de koster van de Onze lieve vrouwebasiliek die een mooi boeket bloemen en twee brandende kaarsen bij de reliekschrijn van Thomas heeft neergezet.

14 januari | Nieuwjaarsbijeenkomst

© A. Geerts

Een gezellige bijeenkomst om elkaar alle goeds te wensen voor het nieuwe jaar.

Bert Dijkink, voorzitter, en Wim Waanders, beschermheer van het gilde, hielden ieder een kort woordje. 

5 janauri | overluiden van Paus emeritus Benedictus XVI

Op 31 december 2022 overleed Joseph Ratzinger, die van 2005 tot 2013 als Paus Benedictus XVI aan het hoofd stond van de Katholieke kerk.

Het is een eeuwenoude traditie om met het luiden van klokken te laten weten dat iemand is overleden en om de overledene eer te bewijzen. Het is het zogenaamde overluiden van de overledene. Het gilde wil deze traditie in ere herstellen door belangrijke personen in onze samenleving te overluiden. 

Op 5 januari, op het moment van de uitvaart van Benedictus in Rome, luiden daarom de klokken. Om aan te geven dat het om een bijzondere luiding gaat, wordt de grote klok, de Michaël, driemaal aangekondigd door de kleinste klok, de Antonius. 

Overige gebeurtenissen